Незважаючи на серйозні труднощі та відключення інтернет-мереж, німецькі та українські експерти з питань національної лісової інвентаризації зустрілися під час онлайн-зустрічі, яка відбулася 14.12.2022.

Гайно Поллей, який раніше був провідним експертом з впровадження Федеральної лісової інвентаризації в Німеччині, поінформував учасників про загальні дані, отримані в Німеччині. Він наголосив на підтримці з боку Німеччини, наданій протягом 2017 та 2020 років, та досягненнях, зокрема, у розробці нормативно-правової бази, державному фінансуванні та організаційній структурі НІЛ в Україні. Він також звернув особливу увагу на необхідність достатньої підтримки НІЛ з боку політиків та громадськості в цілому.

Олександр Шевчук представив завдання та організацію Центру національної лісової інвентаризації, а також поточний стан впровадження НІЛ, зокрема, значні порушення,спричинені російською війною в Україні, що призвело до недостатнього державного фінансування НІЛ та обмеженого доступу до лісів.

Зазначив також, що колектив ЦНіЛ, який залишився в неповному складі і має практичний та професійний досвід роботи НІЛ,  на сьогоднішній день має велику підтримку від ВО “Укрдержліспроект” та сподівається на конструктивну співпрацю з проєктом  SFI.

Віктор Мельниченко, генеральний директор Укрдержліспроекту, у своєму виступі акцентував увагу на успішному впровадженні НІЛ в Україні за підтримки Уряду та Держлісагенства України. Для подальшої роботи НІЛ в умовах воєнного стану, необхідний новий підхід із залученням високотехнологічних інструментів, обладнання, гіс-техноголій, розробки програмного забезпечення та методики. Підтримка проєкту SFI має відіграти важливу роль в продовженні роботи НІЛ в Україні.

Фолькер Зассе поінформував про поточну ситуацію щодо Спеціального фонду підтримки, наданого Урядом Німеччини з метою подолання збитків та втрат, спричинених війною. Кошти будуть спрямовані на реалізацію ДЗЗ – НІЛ, а саме: (i) надання Укрдержліспроекту даних інвентаризації, у тому числі за результатами польового збору даних протягом 2023 року, (ii) закупівлю обладнання для інвентаризації та (iii) аналіз даних дистанційного зондування лісів, а також публікацію відповідного звіту про поточний стан українських лісів у повному обсязі.

Було обговорено декілька технічних питань з наступними висновками:

  • Збір даних для ДЗЗ – НІЛ буде здійснюватися в рамках існуючої методології НІЛ, а саме, мережі інвентаризаційних ділянок НІЛ.
  • Концепція ДЗЗ – НІЛ наразі знаходиться в стадії розробки, яка має бути завершена на початку 2023 року. 
  • Структура, формат та обсяг вимог до даних для ДЗЗ – НІЛ будуть надані німецькими експертами та узгоджені з Держлісагентством до кінця 2022 року.
  • Збір та обробка даних інвентаризації повинні бути організовані належним чином з використанням надійних ресурсів, таких як, наприклад, польові карти. 

Гайно Поллей та ЦНІЛ домовилися про онлайн-зустріч у січні 2023 року для представлення класифікації лісів та нелісових територій за допомогою програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом “Open Foris Collect Earth” та збору польових даних за допомогою програмного забезпечення “Small Forest”.